Speciale podia

BIJZONDERE PODIA SMARTLAPPENFESTIVAL AMERSFOORT 2022


MANNENZAAL, WESTSINGEL 47, AMERSFOORT
Dit jaar hebben we weer een podium in de Mannenzaal aan de Westsingel 47. Het podium staat in de grote slaapzaal van dit historisch monument. Een mooie ruimte met bedstedes waar de smartlappen prachtig zullen klinken en u een blik kunt werpen op de manier waarop de mannen op leeftijd hun laatste jaren moesten slijten. In de hal van de Mannenzaal kunt u een lekker kopje koffie of wat fris drinken.

ST. PIETERS EN BLOKLANDS GASTHUIS, ACHTER DAVIDSHOF 1, AMERSFOORT
Al 2 jaar betrekken we de ouderen specifiek bij het festival. Het eerste jaar hebben we dat gedaan middels een podium in de Franciscus Xaveriuskerk; het afgelopen jaar hadden we een podium in het St. Pieters en Bloklands Gasthuis aan het Achter Davidshof 1 in Amersfoort. Dat gaan we dit jaar ook weer doen.
In de grote serre tussen het monumentale hoofdgebouw en de achterliggende nieuwbouw hebben we een podium waar de koren optreden voor de ouderen. Heel nadrukkelijk heeft St. Pieters en Bloklands Gasthuis aangegeven dat de optredens openbaar zijn. Iedereen mag dus komen luisteren en heeft dan gelijk de mogelijkheid om het prachtige gebouw eens van binnen te kunnen bekijken.

SINT AEGTENKAPEL, ’T ZAND 37, AMERSFOORT.
De Sint Aegtenkapel is het enige gebouw dat overgebleven is van het
Sint Aegtenklooster dat in 1379 gebouwd is. In de loop der jaren werd het klooster uitgebreid. In 1410 is de kapel gebouwd waar we nu een podium hebben voor het Smartlappenfestival.
Het podium is in de grote zaal op de 1e verdieping. In de foyer op de begane grond is een gezellige bar waar uitgerust, bijgepraat, gedronken en geborreld kan worden.

SINT FRANCISCUS XAVERIUSKERK, ‘T ZAND 29, AMERSFOORT
De Sint Franciscus Xaveriuskerk is de opvolger van een schuilkerk achter de St. Aegtenkapel uit het einde van de 17de eeuw. De kerk is één van de eerste neoclassicistische kerken in Nederland.
De eerste steen werd gelegd in 1816 waarna de inzegening plaats vond op 20 oktober 1817. Het is een ontwerp van architect F. Wittenberg uit Zutphen.
In 2018 bood de Sint Franciscus Xaverius voor het eerst een podium tijdens het Smartlappenfestival. De kerk wil, naast het liturgische en spirituele, eveneens ruimte bieden aan culturele activiteiten, welke in Amersfoort plaatsvinden, zoals het Smartlappenfestival.