BIJZONDERE PODIA SMARTLAPPENFESTIVAL AMERSFOORT 2022
MANNENZAAL, WESTSINGEL 47, AMERSFOORT
Dit jaar hebben we weer een podium in de Mannenzaal aan de Westsingel 47. Het podium staat in de grote slaapzaal van dit historisch monument. Een mooie ruimte met bedstedes waar de smartlappen prachtig zullen klinken en u een blik kunt werpen op de manier waarop de mannen op leeftijd hun laatste jaren moesten slijten. In de hal van de Mannenzaal kunt u een lekker kopje koffie of wat fris drinken.
ST. PIETERS EN BLOKLANDS GASTHUIS, ACHTER DAVIDSHOF 1, AMERSFOORT
Al 2 jaar betrekken we de ouderen specifiek bij het festival. Het eerste jaar hebben we dat gedaan middels een podium in de Franciscus Xaveriuskerk; het afgelopen jaar hadden we een podium in het St. Pieters en Bloklands Gasthuis aan het Achter Davidshof 1 in Amersfoort. Dat gaan we dit jaar ook weer doen.
Op het terras in de achtertuin van het restaurant staat een podium waar we kunnen optreden. Heel nadrukkelijk heeft St. Pieters en Bloklands Gasthuis aangegeven dat de optredens openbaar zijn. Iedereen mag dus komen luisteren maar helaas nis het gebouw zelf niet toegankelijk voor publiek. Men heeft in het gebouw nog een aantal coronaregels en men is nog heel voorzichtig i.v.m. de broze gezondheid van de bewoners.
SINT AEGTENKAPEL, ’T ZAND 37, AMERSFOORT.
De Sint Aegtenkapel is het enige gebouw dat overgebleven is van het
Sint Aegtenklooster dat in 1379 gebouwd is. In de loop der jaren werd het klooster uitgebreid. In 1410 is de kapel gebouwd waar we nu een podium hebben voor het Smartlappenfestival.
Het podium is in de grote zaal op de 1e verdieping. In de foyer op de begane grond is een gezellige bar waar uitgerust, bijgepraat, gedronken en geborreld kan worden.
DE KATOENDRUKKERIJ IN DE VOLMOLEN, PLANTSOEN NOORD 2, AMERSFOORT [direct naast de Kopplepoort]
Dit jaar zijn we met het Smartlappenfestival te gast in De Katoendrukkerij in de Volmolen. In dit historische gebouw uit 1645 zit sinds 2020 De Katoendrukkerij, een ambachtelijke werkplaats waar men stoffen en papier bedrukt met houten drukblokken. Ook de eerste katoendrukkerij van Europa zat in Amersfoort, in de 17e eeuw.
Oorspronkelijk bouwde men de Volmolen voor de textielnijverheid in de stad. Men volde er geweven wol, een techniek waarbij men de geweven wol door het te kneden niet alleen vervilte maar ook waterdicht maakte. Sindsdien is het rijksmonument in gebruik geweest als timmerwerkplaats, zaten er in de jaren ’20 vorige eeuw noodwoningen in en vanaf 1953 is het 60 jaar als woning en atelier gebruikt. Na in 2019 enige maanden gebruikt te zijn als creatieve broedplaats, opende oktober 2020 De Katoendrukkerij er zijn deuren, waarmee een oud textiel ambacht terug is in bakermat Amersfoort. Behalve werkplaats en leslocatie, verhuren we de ruimtes, is er een winkel met ambachtelijk handwerk en kan men overnachten in een van de B&B kamers en zijn er het hele jaar wisselende exposities in het thema textiel of de historie van het monument.